domare bedömer arbetssökande

10 vanliga fel du gör när du skriver ett cv

Varför fungerar inte ditt jobbsökande?

Känner du igen det här – du lägger åtskilliga timmar på att läsa platsannons efter platsannons och du skickar cv:n som en galning. Men av någon anledning har du ingen framgång alls, det är t.o.m. så illa att du inte ens får något svar hälften av gångerna. ”Vad är det som händer” tänker du, ”ge mig i alla fall ett nej tack” så att du får ett avslut och kan gå vidare med ditt liv. 

Så du gör om samma sak igen. Du söker ett par nya jobb. Får några avslag eller inga svar alls. Du söker ytterligare några jobb. Får ytterligare avslag eller inga svar alls. Om du har varit med om det här så är du faktiskt inte ensam. Tusentals jobbsökare upplever exakt samma sak varje dag – det stora svarta hålet som är att skicka in jobbansökningar online.

Men vad är det som göra att du inte får den responsen som du önskar? Du har ju precis rätt arbetslivserfarenheter och du vet med dig att du hade kunnat göra ett fantastiskt jobb, så det är knappast dina kvalifikationer det är fel på.

Vikten av att ha ett bra cv

Svaret ligger förmodligen i ditt cv. I en värld där det tar en rekryterare mellan 6–10 sekunder att bestämma sig för om du är intressant för jobbet eller inte, vill du undvika alla misstag som ger dem en anledning att sortera bort dig. Det spelar ingen roll om du vet med dig att du är den bästa kandidaten för jobbet om inte den som läser ditt cv också får den uppfattningen om dig.

Ditt cv ger din framtida arbetsgivare det första intrycket om vem du är och vad du kan tillföra. Därför vill du att det första intrycket du ger ska vara en stark signal om alla positiva saker du kan bidra med på ditt nya jobb. Det är ditt cv som leder till en intervju, som i sin tur leder till jobbet du vill ha.

För att hjälpa dig att undkomma det svarta hålet har vi skrivit ihop en lista på 10 vanliga fel jobbsökare gör när de skriver sina cv:n så att du kan öka dina chanser att landa ditt drömjobb genom att inte upprepa samma fel som många andra gör.

1. Stavfel i ditt cv

Det har sagts många gånger förut och du vet naturligtvis att man ska undvika enkla stavfel. Men du skulle bli förvånad om du visste hur många cv:n som faktiskt skickas in utan grundläggande korrekturläsning. En arbetsgivare kommer medvetet eller omedvetet tänka att om du inte bryr dig tillräckligt mycket för att korrigera enkla stavfel i din ansökan – hur mycket bryr du dig egentligen om det här jobbet? Eller är det här en allmänt slarvig person? Korrekturläs alltid dina cv:n och varför inte lämna ditt cv till en vän eller familjemedlem som också kan läsa hjälpa dig att hitta eventuella fel.

2. Dålig profilbeskrivning eller sammanfattning

Oavsett om du använder en profil eller sammanfattning av ditt cv så se alltid till att det är anpassat för jobbet du söker. Annars riskerar du att den som läser cv:t omedelbart förlorar intresset. Försök också att undvika vaga och intetsägande beskrivningar.

3. Du skriver för generellt

Syftet med ditt cv är att få en arbetsgivare att förstå vad du kan bidra med, vilka problem du kan lösa och hur du kan hjälpa deras organisation. Ett stort misstag du vill undvika men som också är vanligt förekommande är att skriva alldeles för generellt om sina arbetserfarenheter. Som arbetsgivare får man ingen klar bild av vad du faktiskt har arbetat med. Här är två exempel från en person som beskriver samma arbetserfarenhet:    

  • Hade personalansvar hos ett företag inom klädbranschen
  • Rekryterade, tränade och översåg den dagliga arbetsfördelningen i en arbetsgrupp på 15 anställda i ett företag inom klädbranschen med 20 miljoner i årsomsättning.

I exempel A är avsaknaden av specifika uppgifter ett problem eftersom den som läser ditt cv inte förstår vad det är du har arbetat med. Jaha så personen har haft personalansvar i klädbranschen – och? Vi har 10 andra sökanden som också har haft personalansvar där vi vet exakt vad de har arbetat med – varför ska vi bry oss om dig?

4. Du överdriver eller ljuger på ditt cv

Du ska aldrig vara rädd för att skriva om dina positiva sidor och bra saker som du har åstadkommit. Men om du ljuger på ditt cv och sedan blir påkommen, vilket du alltid riskerar att bli, hamnar du i en väldigt dålig sits som kan förstöra för dig själv och en arbetsgivare för en lång tid framöver.

Framhäv gärna allt bra du har gjort men kom ihåg att de flesta arbetsgivare kommer att göra en bakgrundskontroll på dig (hade inte du gjort det?) och i dagens samhälle med internet är det ganska enkelt att göra research på arbetssökanden.

Rekryterare väljer en kandidat och cv

Med vår cv byggare kan du välja mellan 20 cv mallar med ett enkelt knapptryck.5. Anpassar inte ditt cv efter jobbet du söker

Alla arbetsgivare söker efter olika saker även om det handlar om likartade jobb inom samma bransch. Innan du söker ett jobb bör du läsa annonsen noggrant. Titta på deras hemsida och försök förstå deras företagskultur och vad det är för slags person de söker. Du vill att ditt cv ska återspegla en person som passar in hos företaget och som har de kvalitéer som de eftersöker.

Om du skickar ett standard cv till alla jobbansökningar du gör kommer det att märkas och du ger ett intryck av att ta vilket jobb som helst. En arbetsgivare förväntar sig att du visar hur och varför du passar för jobbet i den specifika organisationen. 

6. Klichéer och yrkeschargong

Vissa rekryterare kan jobba med flera olika branscher samtidigt och känner förmodligen inte till intern yrkeschargong vilket gör att de inte förstår vad du försöker förmedla. Undvik också klichéer och intetsägande ord då det inte tillför någonting utan bara känns löjligt.

7. Glömmer att använda nyckelord

Läs alltid jobbannonsen noggrant. I den kommer du att hitta vad det är företaget faktiskt söker efter hos kandidaterna. Det ger dig också en god vägledning om vilka områden du ska fokusera ditt cv på. Använd samma nyckelord som företaget använder. En annan aspekt som du kan ha i åtanke är den programvara som rekryterare och HR avdelningar använder sig av. De kallas för ATS eller applicant tracking systems. Ofta har dessa system inbyggda sökmotorer som analyserar inkomna cv:n efter nyckelord för att välja ut de kandidater som bäst passas in på jobbet och som ska bli inbjudna till intervjuer.

8. Inkluderar irrelevant information

Försök hålla ditt cv kort och koncist. Fokusera på relevant information som har betydelse för tjänsten du söker. Tänk på att ingen vill läsa långa romaner när de söker ny personal. Typiskt sett bör du sikta på att hålla ditt cv till en sida, även om det också fungerar med fler sidor ifall du har haft en lång karriär. 

9. Du skriver om ansvarsområden istället för vad du har uppnått

Gör inte misstaget att endast berätta vad du har haft för arbetsuppgifter (även om det också bör vara med), men ingenting om vad du har presterat eller uppnått. För då har du egentligen inte förmedlat någonting om vad du kan bidra med. Om en arbetsgivare inte kan föreställa sig hur du kan bidra är sannolikheten låg att du blir kallad till en intervju. Använd gärna xyz metoden (läs om den här). Du har uppnått [x] mätt genom [y] genom att göra [z]

10. Ditt cv har felaktig kontaktinformation

Ganska självförklarande egentligen. Om du inte har angett rätt kontaktinformation kan inte rekryteraren kontakta dig – och ja det händer att folk missa detta.

Att skriva ett enastående cv som väcker rekryterares intresse är inte speciellt lätt. Men ibland är allt som krävs en liten knuff i rätt riktning och lite goda råd på vägen. Med hjälp av Aspirantus cv byggare gör vi hela resan mycket behagligare och med sammanlagt 20 professionella cv mallar kan du alltid matcha både ditt cv och personliga brev med jobbet du söker. Vad väntar du på – sätt igång nu. Lycka till med jobbsökandet!

Kommentarer är stängda.