Att skriva om intressen och hobbyer i ditt cv

Hur är det egentligen med intressen och hobbyer i cv – ska de vara med eller inte? Om du ställer den frågan till hundra HR chefer kommer majoriteten med stor sannolikhet svara NEJ. Om du frågar varför så kommer de främsta argumenten att vara – ”det är inte relevant för jobbet som du söker”. ”Det tillför inget till dig som kandidat”.

Och vi instämmer med det här till fullo. Om dina hobbys inte är relevanta för tjänsten bör du undvika att inkludera den informationen. Du gillar att plocka svamp i skogen (låter trevligt), men hur är det relevant för ett jobb som undersköterska? Om dina fritidsaktiviteter inte tillför något som gör dig unik eller skapar en djupare förståelse för din person så bör du skippa intressen och hobbys i ditt cv helt och hållet. Innehållet i ditt cv är begränsat – således blir huvudregeln att bara lyfta fram intressanta aspekter som kontextualiserar och ger en djupare bild av dig som kandidat.

Även om du har haft en lång yrkeserfarenhet så kan du skippa fritidsintressen.

Men det finns tillfällen då vi rekommenderar att lista hobbyer och intressen i ett cv. Och det kommer vi att diskutera i den här artikeln.

Först vill vi dock uppmana dig att inte använda ordet hobby eftersom det låter som att du är 12 år gammal. Om du har hobbys, fritidsintressen eller sidoaktiviteter som du vill inkludera i ditt cv är det bättre att skriva dem som arbetserfarenheter och beskriva dem som meriter även om du inte har arbetat med de här uppgifterna i en anställning.

Alla cv-mallar från Aspirantus har speciellt designade områden där du kan skriva om dina erfarenheter på ett sammanhållet och informativt sätt.

6 Exempel på hobbyer och intressen som kan vara en merit

 1. Ungdomsledare / idrottsledare
 2. Utövar vissa idrotter
 3. Skriver olika texter som bloggar eller artiklar
 4. Bygga hemsidor
 5. Skapar
 6. Något som visar djup kunskap inom ett område

4 Exempel på hobbyer du kan skippa

 1. Intressen som inte är relaterat till jobbet som du söker (Viktigt!)
 2. Våldsamma eller olagliga aktiviteter
 3. Aktiviter som kan missuppfattas eller anses kontroversiella
 4. Intressen som kan avslöja saker du inte vill att en arbetsgivare nödvändigtvis bör känna till som tex religion eller politiska kopplingar.

6 Exempel när du kan inkludera fritidsintressen i ditt cv

Låt oss nu gå in på exempel där det kan vara fördelaktigt att beskriva dina intressen. Vi beskriver några olika scenarier där vi anser att det kan vara positivt med den här informationen.

 1. Föreställ dig att du är en nyutexaminerad lärare. Att kunna vara en positivt kraft och en ledargestalt för dina elever kommer att vara nyckelkompetenser för att bli framgångsrik i klassrummet. Om du har varit coach eller ungdomsledare på din fritid så anser vi att detta är något som kan anses vara en stark merit. Du har lärt dig att inspirera och inpränta positiva egenskaper hos den yngre generationen. Du vet förmodligen hur man hanterar motgångar i gruppen och har erfarenhet av ledarskap. Det visar även att du har ett engagemang för barn eller ungdomar vilket skapar en positiv bild av din personlighet. En arbetsgivare skulle definitivt se detta som en stark merit även om du varit ungdomsledare på din fritid.
 2. Samma sak om du söker ett chefsjobb och har varit idrottsledare eller coach åt ungdomar. I de flesta ledarskapsjobb skulle det ses som en stor merit att ha erfarenhet som idrottsledare med erfarenheter av att coacha andra människor, kanske även utsatta ungdomar. Det visar tydligt att du är duktig på både ledarskap och coaching – två egenskaper som alla chefer har nytta av. Du ses även som en engagerad person med samhällsintresse vilket kan vara en stor fördel när du söker jobb.
 3. Om du söker jobb i en sportbutik eller i en idrottsförening eller ett annat idrottsrelaterat jobb finns det säkerligen önskemål om att du som person har ett starkt idrottsintresse. Om du är aktiv inom idrotten på din fritid kan det ses som en bra merit och kanske även en nödvändighet.
 4. Du söker jobb inom marknadsföring eller webbpublicering. Här kan det vara en stor merit av att kunna skriva välformulerade artiklar. Hara du skapat egna webbsidor? Skrivit egna artiklar? Det här är självklart bra meriter som du bör inkludera både i ditt cv och personliga brev.
 5. Gejmar du mycket eller älskar datorspel? Den enda gången vi skulle inkludera ett sådant intresse är om jobbet du söker involverar spel på något sätt, eller datorer – annars är det en typ av intresse du förmodligen kan hoppa över.
 6. Du söker jobb som fritidsledare och har en stor förkärlek till att vandra i naturen och är en van campare och fritidsmänniska – ja då kan du definitivt inkludera det.
banner cv byggare

När dina hobbyer visar kunskap inom ett ämne som är viktigt för jobbet

Generellt är alla hobbyer och intressen viktiga om det har gett dig kunskaper som är avgörande för att kunna utföra det jobb som du söker. Du söker jobb som designer och har arbetat med photoshop under flera år eftersom du älskar att fotografera – då är det en stark merit. Allting som har gett dig relevanta kunskaper är helt ok att ta med i sitt cv.

Om du dessutom är ny på arbetsmarknaden eller en ungdom så har du förmodligen inte hunnit skaffa några omfattande erfarenheter ännu. Då blir den här typen av aktiviteter viktiga för att skapa en bra bild av din personlighet och ge dig meriter som skapar en positiv bild av dig.

Nyckeln är att hela tiden utvärdera om aktiviteten är relevant för jobbet.