CV mallar för alla yrken

Professionella CV mallar som ökar dina chanser när du söker jobb. Vi har enkla mallar, moderna mallar och kreativa mallar. Starta ett konto och ladda ned en gratis cv mall!

Alla
Enkel
Modern
Kreativ

Bilder på våra Cv-mallar

Vilken CV mall är bäst?

Om du funderar på hur ett curriculum vitae bör se ut, är en bra grundregel att anpassa ditt val efter företaget och branschen det gäller. Kort sagt beror det på vilken typ av arbete du tänker söka, men också lite hur du vill presentera dig själv. Klicka här för att se olika cv-exempel.

Du har inte många sekunder på dig att skapa ett bra intryck. En genomsnittlig rekryterare lägger bara några sekunder på att läsa din ansökan innan de bestämmer sig för om du är rätt person att kalla till jobbintervju. En väldesignad mall ger självklart inga garantier, men det hjälper dig att strukturera upp din ansökan och blir mer lättöverskådlig och mer tilltalande för det mänskliga ögat.

Det blir som ett starkt första intryck där du visar att du har ansträngt dig och har lagt ner energi på att få din ansökan professionell. Hos Aspirantus får du snygga svenska cv-mallar och dessutom får både ditt cv och personliga brev ett enhetligt utseende. 

Vi har ett sortiment av 20 cv-mallar med olika layout för att du ska kunna hitta det rätta utseendet oavsett vilken typ av jobb du ska söka. Du börjar med en tom cv mall för att sedan fylla i din egen information.

Cv mallar för olika yrken och områden

Här ger vi dig 4 tips som du kan tänka på när du väljer mall

 1. Anpassa utseendet på ditt cv efter bransch
 2. Tänk på vilket intryck du vill skapa
 3. Hur många år har du i yrket? Nyexaminerad eller erfaren?
 4. Vill du fokusera på arbetserfarenheter eller utbildning?

Modern cv mall

Inom de flesta branscherna är det accepterat att visa mer personlighet i sin jobbansökan. Då är mallar med fler färger och andra designelement mer accepterat och också kanske att föredra. En modern cv mall fungerar perfekt när du vill hitta en bra kompromiss mellan tydlighet utan att förlora din personlighet och vad som gör dig till en unik kandidat.

Enkel cv mall

Vissa branscher och företag är mer konservativa och förväntar sig enhetlighet ifrån alla sökanden. Ett exempel på traditionella yrken är jurist eller banktjänsteman – där förväntas en viss typ av layout. Då är vårt tips att utgå ifrån en enkel och klassisk variant utan extra färger eller andra ikoner och element. Då kan det passa bra med en enkel cv mall.

Kreativ cv mall

Om du söker ett jobb som har en kreativ inriktning och det råder en avslappnad klädkod kan du också vara lite djärvare i ditt val av cv. Då kan vi rekommendera en kreativ cv mall som verkligen låter dig ta ut svängarna och förmedla kreativitet och personlighet.

Superenkelt att skapa ett snyggt cv med vår cv-byggare

Aspirantus online cv byggare är väldigt enkel att använda. Skapa ett cv genom att fylla i de färdiga fälten och välj en mall, resten fixar vi. Du kan ladda ner en gratis cv mall i PDF och testa alla funktioner när du har skapat ett gratiskonto. Ett snyggt cv på nolltid!

 • Svenska cv mallar
 • Gör ditt cv lättläsligt genom fasta strukturer
 • Anpassat efter branschen
 • Hjälper dig att fokusera på de viktiga detaljerna
 • Skapar uppmärksamhet
 • Enkelt att ladda ner som PDF

Vanliga frågor om våra cv mallar

Vad är ett cv?

Ett cv eller curriculum vitae tillsammans med ett personligt brev är de mest efterfrågade dokumenten när du söker jobb.

Du sammanfattar dina arbetslivserfarenheter, utbildningar, andra kompetenser och kunskaper så att en potentiell arbetsgivare snabbt kan få en uppfattning om du är en lämplig kandidat att gå vidare med.

Vanligtvis kan det kan också innehålla ett s.k. cv mål vilket är en kort profil av dig själv eller en sammanfattning av din karriär och vad du vill uppnå.

Vad är skillnaden mellan meritförteckning och cv?

Meritförteckning är ett alternativt svenskt ord för cv och betyder samma sak och används på samma sätt. Det spelar ingen roll vilket av orden du använder. I andra länder som tex USA använder man ofta ordet resume.

Hur skriver jag ett cv som ungdom eller när jag saknar erfarenheter?

Det är självklart en utmaning att formulera ett cv när man är en ungdom eller student och saknar erfarenheter. Vårt tips är helt enkelt att fokusera på andra aktiviteter och engagemang som du är involverad i, såsom föreningar, fackföreningar, klubbar och andra sysslor på fritiden. Lägg gärna extra tid på att beskriva dina utbildningar.

För dig som inte har mycket tidigare arbetslivserfarenheter har vi skrivit en guide om att skriva cv utan erfarenhet eller att skriva cv som ungdom + cv mallar för ungdomar.

Vad ska jag inkludera i mitt cv?

Vad som ingår beror till stor del på det specifika jobbet och branschen du söker till. Men nyckelinformation som vanligtvis ingår ärPersonligt information

Arbetserfarenheter

Utbildning

Kompetenser

Referenser och övrig information

cv bild eller foto ifall du anser att det passar

Hur du sedan organiserar upp de olika sektionerna och hur omfattande de bör vara styrs av dina egna arbetserfarenheter och var någonstans i karriären du befinner dig.

Hur långt bör mitt cv vara?

Huvudregeln är max 1-2 sidor långt. Längre än så krävs ofta inte för att en rekryterare eller potentiell arbetsgivare ska kunna avgöra om du har de kvalifikationerna de efterfrågar.

Om du har haft en längre karriär och tjänsten som du söker rättfärdigar det, kan det självklart vara korrekt att skriva ett lite längre cv.

Då de flesta jobb skiljer sig åt, även om det är samma yrke, bör du alltid anpassa ditt cv efter det specifika jobbet du söker. Försök att skriva kort, koncist och fokuserat. Alla arbetsgivare letar efter egenskaper och kompetenser som passar just deras företag.

Vårt tips är betrakta ditt cv som ett levande dokument som kontinuerligt utvecklas och förändras allt beroende på hur du själv utvecklas och vilka typ av jobb du söker

Vilket format bör man använda till sitt cv?

I Sverige används nästan uteslutande ett s.k. omvänt kronologiskt cv. Det innebär att dina senaste arbetserfarenheter och utbildningar hamnar överst på ditt cv eftersom de är mest aktuella. Den här formateringen passar för de flesta typer av jobb oavsett hur mycket erfarenhet du har hunnit samla på dig. Rekryterare är vana vid detta funktionella formatet och du kan enkelt fokusera på det som är mest relevant i din bakgrund

I vår guide till att skriva cv får du många tips och du kan läsa extra ingående om vad som utmärker de olika formaten och när de används.

Hur man skriver om kompetenser i ett cv

Man brukar prata om kompetenser i termer av hårda och mjuka kompetenser. De hårda kompetenserna är möjliga att utbilda sig till och att lära ut, och är därmed också möjliga att kvantifiera. Exempel på hårda kompetenser är språk och tekniska kunskaper.

Mjuka kompetenser handlar i högre grad om personliga och sociala egenskaper och är kompetenser som byggs upp under en längre tid och är därför svårare att utbilda sig till eller att kvantifiera. Ledaregenskaper och stresshantering är två exempel på mjuka kompetenser.

Du kan blanda mellan dina olika kompetenser för att hitta en bra balans med de krav som jobbet ställer. De kan ha en egen sektion eller så kan du göra en punktlista, allt beroende på vad du själv känner passar bäst i den aktuella situationen.

De kan också förekomma i en sammanfattning där du fokuserar på just de kompetenser som är viktiga för det jobbet du vill ha.

Hur skriver man om arbetslivserfarenheter i ett cv?

Nu kommer vi till den viktigaste delen i ditt cv. För det är genom dina arbetslivserfarenheter som du visar en framtida arbetsgivare att du har kunskaperna som krävs för att göra ett bra jobb.

Generellt rekommenderar vi två olika metoder när du skriver om dina arbetserfarenheter.

 1. Vad har du lärt dig i dina tidigare arbetserfarenheter
 2. Skriv om framgångar och positiva saker som du har uppnått i tidigare jobb.  

Om du vill lära dig mer om varje metod kan du läsa vår artikel om arbetserfarenheter i ett cv.

Hur skriver man målsättning i ett cv?

Syftet med en målsättning, sammanfattning eller inledning är att med några få meningar ”fånga” rekryterarens uppmärksamhet och förmedla varför dina erfarenheter och kompetenser är relevanta för jobbet som du söker. Se det som ett bra metod att sätta tonen för resten av ditt cv.

Hur skriver man om utbildning?

Om du har lite arbetserfarenheter kan du skriva mer utförligt om din utbildning. Annars kan du hålla den sektionen ganska kort. Utbildningens namn, institution och årtal brukar räcka. Om du har en högre utbildning än gymnasienivå så kan du skippa gymnasiet. Här kan du läsa mer om att skriva om utbildning i sitt cv.

Hur skapar man ett personligt brev till sitt cv?

Du bör alltid skicka med ett personligt brev när du söker ett jobb, såvida det inte uttryckligen står att du inte ska skicka något brev. Och precis som med ett cv så bör du anpassa ditt personliga brev till jobbet du söker.

 • Ett personligt brev ger dig mer utrymme att prata om dina erfarenheter än vad ett cv ger. Det är inte lika uppstrukturerat vilket gör att du kan utveckla och berätta mer ingående om olika erfarenheter som du har haft, och visa lite mer av din personlighet, för att sedan koppla samman dig själv med företaget och visa att du förstår vad jobbet innebär.
 • Du får en möjlighet att visa hur du kan bidra till företaget och hur de kan få nytta av dig på sin arbetsplats. Om det finns luckor i ditt cv kan du använda ditt brev för att förklara varför.

Om du vill lägga extra ansträngning på ditt brev kan du använda en personligt brev mall som matchar ditt cv vilket höjer ambitionsnivån på din ansökan. Läs gärna vår artikel om du vill lära dig mer om hur du skriver grymma personliga brev.