herobild till personligt brev

Personligt Brev [2022] Exempel och tips

Ett personligt brev används tillsammans med ett cv när du söker jobb. I den här artikeln kommer vi att visa exempel på att skriva ett personligt brev samt ge mängder av tips för hur man skriver den bästa jobbansökan 2022.

Testa en av våra mallar

Vi rekommenderar alltid att du använder en professionell mall till ditt personliga brev eftersom det ger en bättre struktur samt gör ditt brev fångar rekryterarens uppmärksamhet bättre.

Aspirantus har 20 olika mallar som matchar med ditt cv vilket gör att du får en sammanhållen layout för din ansökan

Med Aspirantus cv byggare skapar du snygga personliga brev

Exempel på personliga brev för olika yrken

Vad är ett bra personligt brev?

Ett bra personligt brev väcker rekryterarens intresse och får dem att förstå hur du kan bidra på ditt nya jobb. De bästa breven har ofta de här sakerna gemensamt:

 • Visar med konkreta exempel på hur dina kompetenser har hjälpt ditt företag. Vad var situationen? Hur agerade du? Vad blev resultatet? Lyft fram konkreta exempel som bevisar dina kompetenser.
 • Beskriver positiva resultat som du har uppnått på nuvarande eller tidigare arbetsplatser.
 • Gör det enkelt för den som rekryterar att förstå exakt hur du kommer att vara en tillgång.
 • Visar lite av din karaktär och din personlighet
 • Ger en bra förklaring till varför du är intresserad av tjänsten du söker

4 exempel på inledning av ett personligt brev

Här visar vi 4 olika exempel på hur du kan börja ett brev. Du inleder med att berätta om ditt intresse och dina kunskaper om företaget. Du inleder med att berätta om din passion för arbetsuppgifterna eller yrket. Du inleder med att beskriva ett positivt karaktärsdrag hos dig själv eller en bra prestation du har uppnått som är relevant för jobbet som du söker. Du inleder med att berätta att en kontakt har uppmanat dig att söka jobbet.

 • Hej [rekryterarens namn]Jag såg [företagets] annons på aspirantus.se och tycker att det är riktigt spännande att ni på [företaget], som är ett företag jag har hört mycket positivt om behöver förstärka sin personalstyrka med ytterligare en chaufför. Med min goda yrkesvana och dokumenterade kundnöjdhet på 95% är jag den perfekta kandidaten för er.
 • Hej [rekryterarens namn]Teknik och de senaste tekniktrenderna är ett mina största intressen. Jag driver en Youtube kanal där jag recenserar och visar de senaste produktnyheterna. Under de senaste 6 månaderna har jag 75 000 unika views. För mig hade det varit fantastiskt roligt att få en möjlighet att bidra med mina kunskaper inom teknik och sociala medier till er marknadsavdelning.
 • Hej [rekryterarens namn]Att arbeta hos [företagets namn] har varit ett personligt mål i flera år och det var med stor glädje jag såg att ni söker en ny kundtjänstmedarbetare. Jag är säker på att jag kan vara en stor resurs i ert arbete att förbättra kundupplevelsen. Varför? I min senaste supportroll hos [företag] hade jag en genomsnittlig kundnöjdhet på 95% vilket är långt över genomsnittet för branschen.
 • Hej [rekryterarens namn]Johan Nilsson berättade för mig om den [lediga tjänsten] och föreslog att jag skulle söka jobbet eftersom han vet att:2. Mitt goda kundbemötande och min höga leveransprecision har inneburit en kundnöjdhet på 95% hos våra viktigaste kunder, vilket i sin tur har gett oss 6 nya kontrakt via personliga rekommendationer.3. Ni letar efter en chaufför som kan navigera Stockholms innerstad som om det vore en söndagspromenad.

Exempel på att beskriva sina kompetenser i ett brev

[En kund] hade problem med att konverteringen på deras nyhetsbrev inte motsvarade förväntningarna. De vände sig till mig då de vet att jag har en god analytisk förmåga och djupa kunskaper inom marknadsföring. Med hjälp av mina kompetenser och erfarenhet kunde jag snabbt identifiera fem områden som jag omarbetade och förbättrade vilket ledde till öppningsfrekvensen ökade 25% och försäljningen ökade med 8% totalt efter endast 3 månader.

Som du förstår var kunden mer än nöjd med resultaten. Med mina expertkunskaper inom digital marknadsföring kan jag bidra till att även [företaget du söker till] maximerar sin försäljning via digitala kanaler

Genom att ge konkreta exempel på situationer där du har använt dina kompetenser så blir det också bevis på att du faktiskt kan det du påstår. Om du inte ger exempel är det lätt att avfärda dig som en person som bara rabblar ord utan att kunna backa upp det du säger.

Dessutom blir det ett bra tillfälle att sälja in sig själv genom att visa hur du också kan åstadkomma samma goda resultat hos ditt nya företag.

Dåligt exempel på arbetserfarenheter i ett brev som du vill undvika

Hej [rekryterarens namn]

Under min tid på [företagets namn] inkluderade mina ansvarsområden nyhetsbrev och digitala kanaler. Jag ansvarade för att optimera och öka försäljningen hos flera stora kunder. Min långa erfarenhet inom digital marknadsföring gör mig till en god kandidat för en liknande position hos er

När du skriver så här riskerar du att låta generisk och lite intetsägande. Känslan är att du har skickat samma brev till 50 andra företag. Det är svårt att veta vad du kan tillföra en ny arbetsgivare när du bara räknar upp arbetsuppgifter utan att visa vad du har åstadkommit eller presterat.

Självklart bör du inkludera vad du faktiskt har arbetat med så att den som rekryterar vet dina erfarenheter, men stanna inte där – beskriv också hur dina arbetserfarenheter och kompetenser kan vara till nytta för den som anställer dig.

Hur kan du överföra all din kunskap till din nya arbetsplats och bidra till deras verksamhet? Måla en beskrivande bild och koppla det till företaget du söker jobbet hos.

3 exempel på avslutning av ett personligt brev

Avsluta ditt brev med att åter visa hur du är rätt person för jobbet genom att påminna om vad du kan tillföra din nya arbetsgivare tillsammans med en tydlig call-to-action, dvs en uppmaning att kontakta dig för en intervju

 • Jag ser fram emot möjligheten att visa hur jag ökade kundnöjdheten med 25% hos [Företag], och hur jag kan åstadkomma samma sak hos er
 • Jag skulle gärna träffa er och visa hur jag kan hjälpa till att minska kostnaden för inventariehantering, på samma sätt som jag har gjort hos mitt nuvarande företag
 • Det skulle vara roligt att få visa hur min framgångsrika strategi på [valfritt företag], också kan användas hos er för att uppnå konkreta resultat för ROAS och större marknadsandelar

Exempel på avslutningar på ett personligt brev som du bör undvika

 • Snälla ge mig en intervju (undvik desperation)
 • Jag ringer nästa onsdag för att diskutera intervjun! (det är inte fel att följa upp en ansökan men du vill absolut inte låta hotfull eller krävande)
 • Kram – ciao – vi hörs – ha det bra (det är inte en kompis du skriver till) ”Med vänliga hälsningar” fungerar utmärkt

Hur långt ska ett personligt brev vara?

Max 1 a4 sida långt. Kom ihåg att ett personligt brev och ett cv ska leda till en intervju. Du behöver inte skriva en lång roman med hela ditt livs historia. Kort och koncist är bästa receptet för ett bra personligt brev. Spara resten till intervjun.

Personligt brev innehåll

För att göra det enkelt kan man dela upp innehållet ett personligt brev i 4 delar. Första delen är de vanliga kontaktuppgifterna. Därefter följer vanligtvis 3 olika paragrafer som ser lite olika ut. Vi går igenom varje paragraf och ger dig exempel på hur du kan skriva.

Om du använder Aspirantus personligt brev mallar blir det enkelt att skriva brev

Tips på inledning

Den inledande paragrafen på ditt personliga brev är viktig och du bör försöka göra intryck redan här. Tiden du har att fånga din läsares uppmärksamhet är kort.

Var gärna personlig, men undvik klichéer. För att göra det lite enklare kan du använda dig av de fyra olika sorters inledningsfraser som vi ger exempel på ovan och som alla fungerar bra genom att fånga uppmärksamheten hos den som läser:

Erfarenheter

I den andra paragrafen berättar du om dina arbetserfarenheter och kompetenser med konkreta exempel. Ett vanligt fel är att man upprepar de arbetserfarenheter som står i cv:t utan att egentligen tillföra något nytt.

Försök istället att utvidga de bulletpoints du har i ditt cv genom att måla en bredare bild av dina erfarenheter.

Berätta en kort historia om hur du uppnådde dina prestationer. Tänk så här: om ditt cv har bulletpoints där du skriver att du ökade försäljningen med en viss procent genom bättre marknadsföring, då kan du i ditt personliga brev berätta mer utförligt om hur du gick tillväga när du förbättrade marknadsföringen och vilka kompetenser eller personliga egenskaper som hjälpte dig på vägen.

Mötte du svårigheter? Hur överkom du svårigheterna? På så sätt visar du en potentiell arbetsgivare hur dina kompetenser och egenskaper kan vara till nytta för dem.

Är du osäker på vilka erfarenheter du ska skriva om? Vanligtvis utgår man från sitt nuvarande arbete eller senaste arbeten. Gå tillbaka till jobbannonsen och försöka hitta nyckelfraser som berättar vad arbetsgivaren söker hos en kandidat.

Efter att du har analyserat annonsen kan du fokusera på de kompetenser och erfarenheter som bäst stämmer överens med arbetsgivarens önskemål. Fundera ordentligt över hur du kan illustrera dina kunskaper inom det området, sedan väljer du en djupare eller flera kortare erfarenheter att skriva om.

Avslutningen av ditt brev

Avsluta ditt brev med att åter visa hur du är rätt person för jobbet genom att påminna om vad du kan tillföra din nya arbetsgivare tillsammans med en tydlig call-to-action, dvs en uppmaning att kontakta dig för en intervju.

Sammanfattning och några slutsatser

Missa inte att korrekturläsa ditt brev. När du har skrivit färdigt är det en bra ide att låta brevet vara i några timmar för att sedan återvända till din text och läsa igenom det igen.

Kanske upptäcker du någonting som du vill ändra eller upptäcker något annat som behöver korrigeras. Slarvfel och felstavningar i ansökningsdokument ger ett dåligt intryck och är oprofessionella.

Vi vill uppmana dig att alltid använda PDF när du skickar in ditt cv och personliga brev. Word dokument riskerar att förvrängas och byta utseende beroende på vilken enhet som rekryteraren läser på. PDF: er ser däremot alltid likadana ut oavsett enhet.

Riskera inte att missa din chans till jobbet med ett sådant enkelt problem. Med Aspirantus verktyg för cv och personligt brev laddar du alltid ner dina dokument i PDF form.

Läs fler artiklar som kan intressera dig